Petuël 30 dienst of hulpverlening

Petuël 30.Dienst of hulpverlening

Ik denk dat ik het nu snap.

Als je zelf handicaps  hebt of je hebt een naaste waar je zorg voor draagt met een handicap of beperking, dan kan het zijn dat je ondersteuning nodig hebt.  Het kan zijn dat je een woningaanpassing, of een hulpmiddel zoals een rolstoel of iets dergelijks nodig hebt. Daarvoor ga je dan naar de gemeente. Zo maar krijg je dat soort zaken niet. Nee je hebt daarvoor een indicatie nodig. Deze indicaties worden afgegeven door een ambtenaar een zogenaamde gespecialiseerde loketmedewerker.

Als je daar komt dan verwacht je dat deze medewerker verstand heeft van deze zaken. Dat ze naar je luisteren en dat ze samen met jou kijken wat er nodig is. Deze ambtenaar moet dan gaan beoordelen of er een indicatie afgegeven mag worden. Of dat gebeurt, is afhankelijk van de regelgeving die opgesteld is door de gemeentelijke en rijksoverheids politiek.

Ik hoor van veel mensen die bij de gemeente komen dat ze niet echt geholpen worden. Ze krijgen lang niet altijd waar ze om vragen. De regels zouden dat niet toestaan. Door allerlei bezuinigingen krijgen mensen vaak niet wat ze nodig hebbenn. Mensen zijn daardoor teleurgesteld en voelen zich in de steek gelaten. Misschien vergissen mensen zich als ze denken door de gemeente geholpen worden?

Door puur toeval begrijp ik het nu.

Van twee mensen (die zelf ervaringsdeskundig zijn omdat ze zelf voor een naaste zorgen die gehanicapt en chronisch ziek is) hoorde ik dat ze gesolliciteerd hadden naar een vacature voor specialistisch loket medewerker. Indicatie steller dus. Ze hebben beiden een HBO opleiding,  waren gemotiveerd en hadden ervaring met de doelgroep. Je zou dus denken dat ze uitermate geschikt waren voor die functie. Echter geen van beiden werden aangenomen. Natuurlijk hebben ze opgebeld waarom niet. Ze kregen te horen dat ze niet zakelijk genoeg waren en dat ze meer hulpverleners dan dienst verleners waren.

Er wordt dus een verschil gemaakt in het dienst verlenen en hulp verlenen. De dienstverlener verleent diensten en geen hulp. En juist daarin zit het probleem denk ik. De mensen die om hulp komen bij de gemeente krijgen alleen de diensten die de gemeente aanbied.

Dat het aanbod niet altijd overeenkomt met de behoefte is waarschijnlijk niet zo’n groot problem als je geen hulpverlener bent. Je hoeft dan immers geen rekening te houden met de client. Je geeft alleen de diensten uit die je hebt, en mag uitgeven. Daarom wil de gemeente geen hulpverleners. Die zouden waarschijnlijk gefrustreerd raken. En dat willen ze natuurlijk niet.

Voor de diensten die de gemeente uitgeeft moet je tegenwoordig betalen. Net als winkels die in zekere zin ook dienstverleners zijn. Deze willen zo veel mogelijk “diensten”artikelen verkopen om aan te verdienen. Gemeenten echter lijken juist zo min mogelijk diensten te willen verkopen. Niet om aan te verdienen maar om me te bezuinigen.

Misschien is dat allemaal wel erg negatief gesteld maar het verklaard wel waarom de gemeente en trouwens ook veel instellingen geen ervaringsdeskundigen in dienst nemen. En het verklaard ook waarom steeds meer mensen het gevoel hebben dat ze in de steek gelaten worden.

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Lean | Antwoord 18.10.2016 20.35

Heel goed verwoord !

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

05.11 | 15:25

Goede dag,

        Op zoek naar een zakelijke lening, persoonlijke lening, woninglening, autolening, studielening, consolidatielening, ongedekte lening, durfka

...
12.03 | 23:47

Ik wil Lord Bubuza bedanken voor zijn magische spreuk voor het terugbrengen van mijn ex-vriendin ... Robert van Jake en ik zijn nu 3 jaar aan het daten en we hielden zoveel van elkaar, maar er gebeurde iets slechts, ik bedroog Robert van Jake en toen ontd

...
01.12 | 22:09

Peter het belangrijkste is natuurlijk dat jij er zo goed bent afgekomen, maar schandalig dat de gemeente haar verantwoording niet neemt !

...
01.12 | 19:18

Kafka ten top.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE