Skuulertjes 37 Authochtonen en allochtonen

Weg met Allochtoon en Autochtoon

De wetenschapsraad heeft geadviseerd (nog niet officieel) om het gebruik van de woorden autochtoon en allochtoon af te schaffen. Ik ben het daar mee eens.

Mensen worden steeds vaker in hokjes geplaatst. Dit om mensen in groepen in te delen zodat er per groep een behandeling, een benadering gezocht kan worden of een beleid op worden ontwikkeld. Maar naar mijn mening is lang niet iedereen in een groep te plaatsen. Ieder mens verdient een persoonlijke individuele benadering. Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen mensen. Maar dat neemt niet weg dat ook ieder mens een individu is. Niet iedere Turk of Marokkaan spreekt slecht Nederlands of is niet goed opgeleid. Niet iedere oudere is slecht ter been of vereenzaamd. Zo kan ik wel even door gaan.

Al in 1989 had ik een enorme aanvaring met de beoordelaars van mijn scriptie op de HBO opleiding maatschappelijk werk. Mijn scriptie ging over de gevolgen van de verlaging van de meerderjarigheid van 21 naar 18. Ik stelde dat er veel jongeren daardoor buiten de boot zouden vallen omdat zij niet meer in aanmerking zouden komen voor begeleiding vanuit de jeugdzorg. Zij zouden ook niet echt bij de gewone volwassen hulpverlening passen. Ik maakte duidelijk dat dit zou gelden voor alle jongeren ongeacht ras, geloof, of afkomst. Ik benoemde de problematiek van de verlaging van de meerderjarigheid, die op álle jongeren toepasbaar was. Ik werd verplicht om op zijn minst twee hoofdstukken toe te voegen waarin ik de specifieke kenmerken en problematiek beschreef die allochtonen jongeren hebben. Ik stelde dat het niet hoefde omdat de hulpverlening zich moest richten op ieder individueel mens met de eigen problematiek en dat ook eigenschappen die specifiek voor verschillende culturen zijn daarin meegenomen moeten worden. De discussie verloor ik en ik voegde met veel fantasie en gerommel twee hoofdstukken toe. Met de hakken over de sloot slaagde ik.

In deze steeds ingewikkelder worden maatschappij is de hulpverlening geneigd mensen zoveel mogelijk in groepen in te delen, en daar gespecialiseerde deskundigen op te zetten. Vrouwen, mannen, allochtonen, ouderen jongeren noem ze maar op. Iedere groep vereist een specifieke deskundigheid maar daarbij mag de individuele eigenschappen van een mens niet worden vergeten.

Het zou ook bijdragen aan de integratie. Het zou voor Marokkanen, Turken, Surinamers, Migranten en asielzoekers noem maar op, beter zijn als ze als gewone Nederlanders beschouwd worden. Ze kunnen dan net als alle andere Nederlanders behandeld worden. Net als andere kwetsbare Nederlanders gesteund worden. Dezelfde straffen, dezelfde maatregelen. Ze kunnen zich ook niet meer achter hun zogenaamde “anders”zijn verschuilen.”Anders”zijn is nooit een excuus om zich niet te gedragen volgens de Nederlandse wetten, normen en waarden. Net zoals gewone autochtonen Nederlanders kunnen ze hun eigen identiteit behouden. En hebben ze net als iedereen recht op vrije meningsuiting, geloof, geaardheid, politieke overtuiging.

Misschien moeten we nog een andere hokjes groep afschaffen. Die van mannen en vrouwen. Laten we stoppen daar onderscheid in te maken. We zijn dan ook af van de geaardheid. Mensen doen het dan met mensen wat kun je daar op tegen hebben.

Te vaak wordt vergeten dat ieder individu anders is. Ieder individu hoort op zijn uniek zijn, aangesproken en behandeld te worden. Of je nu een andere kleur, ras, geloofsovertuiging, geaardheid hebt. Ze hebben een ding gemeenschappelijk. Ze zijn allemaal MENS.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

05.11 | 15:25

Goede dag,

        Op zoek naar een zakelijke lening, persoonlijke lening, woninglening, autolening, studielening, consolidatielening, ongedekte lening, durfka

...
12.03 | 23:47

Ik wil Lord Bubuza bedanken voor zijn magische spreuk voor het terugbrengen van mijn ex-vriendin ... Robert van Jake en ik zijn nu 3 jaar aan het daten en we hielden zoveel van elkaar, maar er gebeurde iets slechts, ik bedroog Robert van Jake en toen ontd

...
01.12 | 22:09

Peter het belangrijkste is natuurlijk dat jij er zo goed bent afgekomen, maar schandalig dat de gemeente haar verantwoording niet neemt !

...
01.12 | 19:18

Kafka ten top.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE